Mijn levensweg en visie
welkom bij Christien

Christien Rietveld


Update februari 2019

Over mij, Christien Katajarani


Fybromialgie, dat was wat ik in 2002 als diagnose kreeg. Een, zoals de arts mij vertelde, niet te genezen ziekte. Onder de noemer van weke delen reuma wat meer bekend, maar omvat veel meer. De specialist zei dat ik niet meer beter zou worden en ik mij in mijn lot moest schikken. Op dat punt was ik een soort kasplantje geworden, kon amper meer lopen, had geen energie, geen kracht, had onaflatende pijn in heel het lichaam, was moe,moe en moe. Ik was pas 38 jaar, had een fijn gezin en 2 prachtige dochters. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom ik?


Tja, waarom ik niet??? Hier begon de grote zoektocht naar mijn gezondheid en de zin van mijn leven.

Als eerste was het rebelse kind in mij, dat aan zet kwam, zij wilde zich niet schikken met de diagnose van "niet te genezen ziekte". Er begon iets te borrelen....

 

We gaan terug in de tijd. Ik groei op als enig kind in een strenge wereld zonder veel speelruimte, lettelijk en figuurlijk. Er was wel een band met mijn ouders op hartsniveau, we wandelden samen en ook werd er samen van alles gebakken waar ik de mooiste herinneringen aan heb. Er waren ook minder leuke ervaringen. Ik moest altijd stil zijn, moest zachtjes  praten, mij volwassen gedragen en een voorbeeld zijn voor mijn jongere nichtjes en neefjes. Er werd niet veel gezegt in huis en zelden voorgelezen. Emoties mocht ik niet uiten.

Emotioneel en communitatief verwaarloosd, trok ik mij steeds dieper in mijzelf terug. Naarmate ik ouder werd, praatte ik alleen als ik gevraagd werd, communiceerde ik niet met mijn omgeving en ouders. Op school was ik stil. Van dat vrolijke kleutertje dat hondertuit praatte, was een schuchter teruggetrokken kind geworden.

 

Hier had ik op jonge leeftijd al verstoringen van diverse chakra`s opgelopen.

Aarde chakra: niet mogen zijn zoals ik werkelijk ben.

Water chakra: stil zijn, niet bewegen, stil zitten, geen emoties uitten.

Vuur chakra: gebroken wil, machteloosheid.

Ether chakra: je niet mogen uitten en spreken en je eigen ruimte niet kunnen innemen.

 

Op dat punt was ik, telkens als ik over mij moest vertellen, altijd aan het huilen.

Al dit zette zich vast in mijn lijf. Frustratie, dat ik niet mijzelf mocht zijn, niet geleefde en ervaren emoties, overtuigingen en gedachten die in mijn lichaam verankerd werden. Dit uitte zich bij mij als Fybromialgie. Huisarts en Reumatoloog vertelden dat ze mij niet verder konden helpen...alleen pijnstilling was mogelijk

 

Zo, nu wist ik het "waarom ik", ik heb het mijzelf aangedaan! De overlevingsstrategie van mij als kind toegepast in mijn volwassen leven (huilen,terugtrekken, stil zijn en alles slikken en mij verstoppen, als er iets moeilijks  op mijn pad kwam.) 

Ok, dus als ik het mijzelf aangedaan heb, kan ik het ook weer omdraaien!!!!! Niks slachtoffer meer...

 

Ik nam kleine stapjes. De stap naar de psycholoog was voor mij het beste wat ik toen deed. Heel bang, maar vastberaden erachter te komen wie ik nu werkelijk ben zette ik deze stap. Met elke sessie zag ik een stukje meer van mijzelf en uiteindelijk kwamen veel puzzelstukjes samen en voelde ik mij weer veilig om te zijn wie ik ben.

Toen creatieve therapie. Daar leerde ik mijn emoties uit te beelden, heb ik heel wat vulkanen en griezelmaskers gemaakt.

Hier ontdekte ik dat emoties hebben normaal was en ik leerde ze te hebben en ermee om te gaan.

Ook een cursus van 6 maanden om om te gaan met Fybromialgie via de revalidatie hielp.

Tussendoor was ik aan de wandel, stap voor stap schuivelend. Een blokje om, tot de winkel, naar het park, 2 keer het park rond.... zo kwam weer beweging in mij.

Toen een cursus spaans, ik begon, veilig, te communiceren. Hola, como es contigo? Muy bien. Maar ik kwam ook meer en meer voor mij op en vertelde wat ik wel of niet wilde..

Ook was weer aan het schilderen en tekenen thuis, vond weer de passie die ik kwijt was.

Klassieke Homeopathie ondersteunde alle processen, alle gesprekken die ik had met mijn Homeopathe Mari Trini Ramos, jaar in, jaar uit.

Elke week ging het een stukje beter, elke week kon ik iets meer. Soms was er een terugval, maar ik kwam weer bovenop.

Soms was ik dagelijks in het ziekenhuis voor een nieuwe therapie...

Na èèn jaar was ik zover, dat ik weer 20uur in de week buitenshuis kon werken, bijna zoals daarvoor.

 

Maar ik was er nog niet helemaal. Energetisch was ik snel uitgeput en na mijn werk moest ik altijd zeker 1 uur slapen om de rest van de dag door te komen. Het was aan het stagneren.

 

Toen ontdekte ik Raja Yoga bij de stichting Raya Yoga Energieontwikkeling in Utrecht. Deze opleiding deed ik 9 jaar.

 

Door de Yoga houdingen begon mijn energie weer te stromen, door de Yamas ( morele principes) en Niyamas  ( morele idealen) kreeg ik nieuwe waarden in mijn leven. Door Pranayama (energiebeoefening) leerde ik met mijn eigen energie om te  gaan, met Pratjahara ( energie terugtrekken/ beheersen) mijn energie terug te trekken wanneer nodig. Door Dharana  leerde ik te concentreren, daaruit vloeide voort, dat ik kon mediteren in Dhyana. De laatste stap, de Samadhi maakt dat ik ook de Contemplatie beheers.

Wat ik toen nog niet wist: door al mijn stappen kwamen mijn lichaam en geest steeds meer en meer in evenwicht en harmonie. Door vegetarisch te eten, voelde zich mijn lichaam ook veel fijner. 

Nu ben ik vrij van Fybromialgie zover ik het kan beoordelen, ik heb geen gerelateerde klachten meer, kan mij vrij bewegen en voel mij heel goed! 

 

Dus, zover mijn gezondheid.... En de zin van mijn leven.....?

 

Vooral door de zelfstudie bij de Niyamas, kwam ik in loop van de jaren ook daarachter. Work in progres!


Ik heb ontdekt, dat ik door naar mijn eigen ervaringen te kijken en de zoektochten naar genezing die ik gemaakt heb, het belangrijk vind, om anderen hierbij te helpen.


Nu door mijn website en Workshops, straks door een Holistisch Centrum te verwerkelijken!

 

 

Namaste, Christien Katajarani Rietveld

 Mijn ervaring:


*Het leven zelf, werken met kinderen en jeugd  van alle leeftijden; opvang en begeleiding van familileden


*Creativiteit op veel gebieden: Fotografie, tekenen en schilderen, schrijven, dichten, liedjes schrijven en veel meer.


*Opleiding Raja Yogadocente 2006-2015, Stichting Raja Yoga energieontwikkeling, Utrecht


*Opleiding Kinder en Jongeren Raja Yoga docente 2014-2015, Stichting Raja Yoga energieontwikkeling, Utrecht

*Yoga docente Raja Yoga sinds 2013

*Kinder- en Jeugd Raja Yoga docente 2015


*Opleiding Healing Arts Therapeut 2016-2018,Healing Arts Liquid Light Frequenties, Vught
Mijn visie:


Door mijn eigen uitdagingen op mijn levensweg heb ik gezien dat ik  zelfgenezend vermogen bezit. Door alle opleidingen weet ik dat ieder mens daarin een grote rol heeft, ja zelf de eigen gezondheid in zijn hand heeft. Graag wil ik je helpen te ontdekken wat jijzelf kunt doen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te leren kennen en te activeren. Daarom wil ik je  lichtpuntjes aanreiken zodat je beter in jouw eigen licht staat.

Dit neemt niet weg om bij je eigen huisarts in behandeling te zijn. Het is meer een aanvulling, tenzij men verkiest zich helemaal in de materie te verdiepen.

Helpende informaties:


Diverse therapieen, remedies en boeken die kunnen helpen op je weg:

 • Raja Yoga
 • Healing Arts
 • Klassieke Homeopathie
 • Kleurentherapie
 • Edelsteentherapie
 • Klanktherapie
 • Helende reis van Brandon Bays
 • Boeken, websites en artikelen
 • Creatieve Therapie
 • Creativiteit ontdekken in alles
 • voeding
 • en een combinatie van allemaal

Copyright © All Rights Reserved